Promise PrEP

In april-mei 2020 deden we een online bevraging bij Belgische LGBTQI om na te gaan hoe zij omgingen met de COVID-19 periode. We analyseerden de vragenlijsten van homomannen om na te gaan in welke mate zij nog seks hadden met niet-vaste partners en de nood aan PrEP-opvolging. We onderzochten ook in welke mate LGBTQI-personen sociaal contact hadden en in welke mate zij gevoelens van eenzaamheid, angst of depressie ondervonden.

Seks met losse partners

Terwijl ongeveer 59% van de 692 bevraagde homomannen aangaven seksueel contact te hebben gehad met niet-vaste partners vóór de COVID-19 periode; was dit slechts 9% tijdens de eerste weken van de vroege COVID-19 periode. We vonden dat vele PrEP-gebruikers met hun PrEP-behandeling waren gestopt en dat de PrEP-zorginstellingen zich goed hebben aangepast aan deze lockdown periode. Echter, sommige deelnemers uitten nog zorgen over hun medische opvolging, en HIV- of SOA- testen.

Eenzaamheid en depressie bij LGBTQI

We vonden dat de lockdown periode een grote impact had op de angstgevoelens, depressie en eenzaamheid bij de 965 LGBTQI- personen die we bevraagd hebben in onze survey. Ongeveer 7.6% had meerdere keren per week gedachten omtrent zelfdoding of zichzelf pijn te doen, wat een stijging is van ongeveer 74% wanneer we dit vergelijken met de periode voor 18 maart 2020. Dit is alarmerend, gezien de problemen met betrekking tot mentale gezondheid en zelfdoding reeds vaker voorkomen.

1280px-rainbow_flag_breeze